Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Ερώτηση από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερώτηση από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

2
0

Ερώτηση από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θράκης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θράκης φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ. Μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής της ΔΗΣΥ θίγει ζητήματα όπως το πλαφόν του γάλακτος, οι ελληνοποιήσεις σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα, η καταβολή ενίσχυσης, μέσω των de minimis και το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, τονίζοντας προς τον υπουργό πως οι «κτηνοτρόφοι της Θράκης εκπέμπουν σήμερα πραγματικό σήμα απόγνωσης με άμεση συνέπεια την δραματική απομείωση των ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας».

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ:

«Πληθαίνουν καθημερινά αντί να επιλύονται -έστω και μέρος αυτών- τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Θράκης, με αποτέλεσμα να καθίστανται πλέον απαγορευτικές οι συνθήκες για την συνέχιση της απασχόλησής τους στον πολύ σημαντικό αυτό κλάδο για την τοπική οικονομία.

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι μετά την άδικη κατανομή της ΚΑΠ του 2015  και την ανισομερή διανομή της μέσω της τεχνικής λύσης των βοσκοτόπων που χώρισε τη χώρα σε ευνοούμενους και αδικημένους κτηνοτρόφους ανάλογα με την περιφέρεια που εδρεύουν, η κυβέρνηση άφησε να δρουν ασύδοτοι οι μεταποιητές και οι μεσάζοντες σε γάλα και κρέας. Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο αφού δεν επανδρώθηκαν οι ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, το φάσμα της χρεοκοπίας και της απόλυτης ένδειας χτυπά δυνατά την πόρτα των κτηνοτρόφων της Θράκης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών στην Π.Ε. Ροδόπης που δεν μπορούν να πιάσουν το πλαφόν του γάλακτος εξαιρούνται από την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Και διερωτώμεθα εάν πρόκειται για κτηνοτρόφους β’ κατηγορίας που τιμωρούνται επειδή δεν εγκαταλείπουν τις εστίες και τις εκμεταλλεύσεις τους.

Είναι καθοριστικής σημασίας ενόψει του Πάσχα, επίσης, τα ζητήματα της πάταξης των ελληνοποιήσεων σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα και η προστασία της ελληνικής παραγωγής καθώς και η  εφαρμογή της εξόφλησης των παραγωγών εντός 60 ημερών.

Η καταβολή ενίσχυσης, παράλληλα, μέσω των de minimis λόγω των χαμηλών τιμών στο αιγοπρόβιο γάλα στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν, με τρόπο ώστε δικαιούχοι της ενίσχυσης να είναι και οι πεδινοί κτηνοτρόφοι.

Κορυφαίο ζήτημα αποτελεί η πραγματική και όχι προσχηματική εφαρμογή του ακατάσχετου των ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους όπως ισχύει σήμερα με το δήθεν ακατάσχετο των 7.500 ευρώ. Ταυτόχρονα στο ακατάσχετο των τραπεζικών τους λογαριασμών θα πρέπει να ενταχθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενταχθούν οι μετακλητοί ποιμένες για την κτηνοτροφία στο εργόσημο και όχι στο ΙΚΑ, ενώ άμεση θα πρέπει να είναι η ακύρωση της μείωσης της αποζημίωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τις ζωωνόσους καθώς και η επαναφορά της στα προηγούμενα επίπεδα.

Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα, ερωτάσθε:

Α) Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Θράκης που εκπέμπουν σήμερα πραγματικό σήμα απόγνωσης με άμεση συνέπεια την δραματική απομείωση των ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας;

Β) Είναι στις προθέσεις σας η παύση της άδικης εξαίρεσης από την λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης γάλακτος των κτηνοτρόφων που διατηρούν τις εκμεταλλεύσεις τους σε ορεινές περιοχές;

Γ) Ποια τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε εναντίον των ελληνοποιήσεων και πώς θα  εξασφαλίσετε την αποπληρωμή των κτηνοτρόφων εντός του χρονικού πλαισίου των 60 ημερών, όπως ζητούν οι ίδιοι;

Δ) Θα δοθούν ενισχύσεις μέσω των de minimis  στους κτηνοτρόφους που παραδίδουν γάλα και στις πεδινές περιοχές;

Ε) Θα ισχύσει επιτέλους πραγματικός και όχι προσχηματικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους κτηνοτρόφους που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις του ζωικού τους κεφαλαίου;Πρόκειται να ενταχθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις στις ρυθμίσεις του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού;

Ζ) Θα ενταχθούν οι μετακλητοί ποιμένες στο εργόσημο, όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι και θα επανέλθει η αποζημίωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας για τις ζωωνόσους στα προηγούμενα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την επιβληθείσα μείωση της;».

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz