Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Επανέναρξη διερευνητικών Τουρκίας-Ελλάδας

Επανέναρξη διερευνητικών Τουρκίας-Ελλάδας

0
0

Αύριο στην Ιστάνμπουλ θα πραγματοποιηθεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2002. Τουρκία και Ελλάδα επανέρχονται στο τραπέζι των συζητήσεων ύστερα από πέντε χρόνια.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιστάνμπουλ όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Επί τάπητος θα τεθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς την Ελλάδα στις 11 Ιανουάριου για τη διεξαγωγή διερευνητικών συνομιλιών έδειξε ξανά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου, της συνεργασίας και της επίλυσης.

Η έκκληση του Τσαβούσογλου για να καθορίσουν οι αντιπροσωπείες την ημερομηνία της συνάντησης που θα φιλοξενήσει η Τουρκία βρήκε ανταπόκριση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών αποφασίστηκε ο 61ος των διερευνητικών να πραγματοποιηθούν στην Ιστάνμπουλ στις 25 Ιανουαρίου.

Στις 20 Ιανουαρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι προσέρχονται με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση στις διερευνητικές συνομιλίες.

Ο πρώτος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών ξεκίνησε στην τουρκική πρωτεύουσα το 2002 με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Μέχρι το 2016 διεξήχθησαν 60 γύροι. Ο τελευταίος γύρος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016.

Μετά την ημερομηνία αυτή οι διερευνητικές ανεστάλησαν λόγω της απρόθυμης στάσης που τήρησε η τότε ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι συναντήσεις συνεχίστηκαν υπό τη μορφή πολιτικών διαβουλεύσεων χωρίς ωστόσο να επιστρέψουν στο πλαίσιο των διερευνητικών.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz