Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Επίσκεψη εργασίας στο Στρασβούργο

Επίσκεψη εργασίας στο Στρασβούργο

3
0

Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας μεταξύ στις 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Στην επίσκεψη εργασίας, τέθηκαν στην επικαιρότητα καταρχήν η μη εφαρμογή επί 11 έτη από την Ελλάδα των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σχετικά με τους συλλόγους της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, όπως και τα θέματα της επικαιρότητας της Τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης.

Η Τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης που αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου, τον πρόεδρο της  Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ) Οζάν Αχμέτογλου, την πρόεδρο του Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ροδόπης Χουλιά Εμίν, την Γενική Διευθύντρια της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Εταιρίας Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) Δρ. Περβίν Χαϊρουλλάχ και την Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ABTTF Μελέκ Κιρματζί, στα πλαίσια της Φθινοπωρινής Γενικής  Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποίησε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης στα πλαίσια της επίσκεψης εργασίας; συναντήθηκε με την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Dunja Mijatovic, με τον Πρόεδρο του Τμήματος Εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Fredrik Sundberg, με τον πρόεδρο της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της (AKPM) Goran Beus Richembergh, με τον επικεφαλής της  Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Χάρτη των Ευρωπαϊκών Περιφερειακών και Μειονοτικών Γλωσσών Sixto Molina και με τις Zeynep Usal Kanzler και Camilla Tesenyi από την Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (ECRI) και συναντήθηκαν σε μια κοινή συνάντηση με τους διπλωμάτες της μόνιμης αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε έξι χώρες. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με βουλευτές των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό η αντιπροσωπεία βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί  και με τον πρώην πρωθυπουργό και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργο Παπανδρέου.

Στις συναντήσεις η αντιπροσωπεία ανέφερε πως η Ελλάδα επί 11 έτη δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στις υποθέσεις ”Μπεκίρ Ουστα και άλλοι”, Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Ροδόπης και του Μειονοτικού Συλλόγου Νεολαίας Νομού Έβρου, ενώ ενημέρωσε και σχετικά με την νομική διαδικασία που ακολουθείται μετά από την ψήφιση του νόμου 4491/2017 στην Ελλάδα. Η Τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης  ζήτησε από την Επιτροπή Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσει την διαδικασία επανεξέτασης για την υπόθεση ”Μπεκίρ Ουστα και άλλοι” . Η Τουρκική αντιπροσωπεία Δυτικής Θράκης  μεταφέροντας τα θέματα επικαιρότητας που υπάρχουν στα πεδία της εκπαίδευσης και της θρησκείας και ανέφερε πως η Ελλάδα επί πολλά χρόνια με διάφορους νόμους και μέτρα παραβιάζει την εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης που είναι εγγυημένη από τις συνθήκες.

Η Τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης , συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και επίτιμο πρόεδρο  της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (AKPM)  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στα πλαίσια των εορτασμών για τα 70 έτη της AKPM, είχε επισκεφτεί το Στρασβούργο, στην ιδιαίτερη αυτή συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης  Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας του περιέγραψαν τα επίκαιρα προβλήματα της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz