Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Διαδήλωση στη Δυτική Θράκη ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων της τουρκικής μειονότητας

Διαδήλωση στη Δυτική Θράκη ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων της τουρκικής μειονότητας

25
0

Χαμπίπογλου: “Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης που προβλέπει το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων που έχουν αυτόνομη καταστατικό και που παραβιάζει το δικαίωμα της εκπαίδευσης των παιδιών που ανήκουν σε Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

 Μετά την απόφαση του προϊσταμένου της Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  Παναγιώτης Κεραμάρης κλεισίματος 9  σχολείων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη,  πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργησή της απόφασης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Γιουντέμ, η διαδήλωση που οργανώθηκε από σύλλογοι αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου και Ξάνθης στις 28 Σεπτεμβρίου το 2016 πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Παιδείας στην Κομοτηνή. Στη διαμαρτυρία συμμέτειχαν οι οι εκπρόσωποι των τουρκικών μειονοτικών σωματείων, οι μειονοτικοί δήμαρχοι  και ένα μεγάλο αριθμό των εκπαιδευτικών γονέων και κηδεμόνων επίσης υποστήριξε ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος είναι πρόεδρος   της ΑΔΕΔΥ (συνδικαλιστές και δάσκαλοι) της Κομοτηνής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ροδόπης Παναγιώτα Βενετοπούλου και τα μέλη του Κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ(Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή).

Η διαδήλωση της  διαμαρτυρίας άρχισε με την ανάγνωση από τον πρόεδρο του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Σαλίχ Αχμέτ, της ανακοίνωσης που θα δινόταν στον Περιφερειακό Διευθυντή Παιδείας Κεραμάρη ενώ άνοιξαν πανό με περιγραφές απαιτώντας την κατάργηση της απόφασης κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων καθώς και η βελτίωση της εκπαίδευσης στη μειονότητα. Μετά  την ανάγνωση του δελτίο τύπου, η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από  μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ενώσεων δασκάλου, οι εκπρόσωποι των υποστηρικτικών θεσμών και οι δήμαρχοι της μειονότητας συναντήθηκαν με τον Επικεφαλής Περιφερειακής της Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη και επανέλαβαν  το αίτημα τους  για την καταργήσει την απόφαση για το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων.  Στην συνάντηση ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Ροδόπης-Έβρου  Σαλίχ Αχμέτ και ο πόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ της Ξάνθης δήλωσαν ότι οι γονείς και και τα παιδία των κλειστών σχολείων είναι σε  μια δύσκολη κατάσταση και ζήτησαν να λάβουν υπόψη το αίτημα τους επίσης τόνισαν την ανάγκη που πρέπει να μπει σε διάλογο και διαβούλευση με την Τουρκική Μειονότηταςτης Δυτικής Θράκης σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου:«Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είπε συλλογικά« όχι »για την  απόφαση το κλείσιμο των μειονετικών σχολείων  που πάρθηκε μονομερώς από Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, απέδειξε την αποφασιστικότητα της διασφαλιζόμενη εκπαιδευτική αυτονομία με τις συνθήκες δεν θα αφήσει να καταστραφεί από την παράνομη και αυθαίρετη προσεγγίσεις από τις ελληνικές αρχές. Ως  ABTTF εκπρόσωπος των Τούρκων Δυτικής Θράκης που ζουν στην Ευρώπη απαιτούμε την επείγουσα ακύρωση της απόφασης για το κλείσιμο των μειονοτικών η οποία έχει αυτόνομη καταστατικό, αποτελεί παραβίαση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μειονοτικών παιδιών και δεν προσφέρει καμία συμβολή στην εκπαίδευσή τους .Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης ότι στηρίζουμε πλήρως να διεκδικήσει την υποστήριξή μας για την διαδήλωση κατά της απόφασης του κλεισίματος. ” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz