Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Απάντηση από τον κ. Γιαλάογλου στην εφημερίδα Μπιρλίκ

Απάντηση από τον κ. Γιαλάογλου στην εφημερίδα Μπιρλίκ

0
0

Ευχαριστούμε τον κ. Στέργιο Γιαλάογλου Δικηγόρο Ξάνθης με την αποστολή  δημοσιεύματος του που ερμηνεύει αναλυτικά τις δηλώσεις για το άρθρο του που είχαμε σχολιάσει στης 19-2-2021 στην εφημερίδας Μπιρλίκ.

Και λαμβάνοντας ως βάση όπως επιτάσσει ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας έκφρασης και απάντησης δημοσιεύουμε την παρακάτω απάντηση, αν και δεν συμφωνούμε σε πολλά με τον κ. Στέργιο Γιαλάογλου.

Εκ τούτου, υπενθυμίζουμε στον κ. Στέργιο Γιαλάογλου ότι, παρόλο που έχουν πέραση αρκετά χρόνια μετά από την διοίκηση της Χούντας στην Ελλάδα, η πολιτικές που εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν όλες η κυβερνήσεις της χώρας μας ακόμη και μέχρι σήμερα, δεν αρμόζουν με τις συνθήκες που έχουν υπογραφή. Όπως δεν αρμόζει και με το σύνταγμα της χώρας μας.

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα με συνθήκες που έχει υπογράψει και έχει αναλάβει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τα δικαιώματα της Μειονότητας όπως ορίζονται σε αυτά. Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα ζούμε και βλέπουμε να καταπατιούνται τα δικαιώματα της Μειονότητας.

Κύριε Γιαλάογλου, τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πολύ φιλικά ότι, η άνθρωποι που υπάγονται στην Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, δεν είναι «Έλληνες Μουσουλμάνοι.» Ναι μεν μπορεί να είναι Μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, αλλά δεν είναι Έλληνες.

Μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν Έλληνες και να πιστεύουν στο Ισλάμ και να είναι Μουσουλμάνοι. Δεκτών. Οι Τούρκοι όμως που ζουν στην Δυτική Θράκη δεν είναι Έλληνες. Ας μην γελιόμαστε. Εγώ θα έλεγα ας ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό και στην συνέχεια συζητώντας στην βάσει θα τα βρούμε και έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα που χρόνια μας ταλαιπωρεί όλους.

Ευχαριστώ.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

που υπογράφει ο κ. Ιλχάν Ταχσίν

Κύριε Ταχσίν

Στο φύλλο της εφημερίδας Μπιρλίκ της 19-2-2021 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο σας με τίτλο: «Ο Γιαλάογλου έγραψε τί είδους μειονότητα θέλει!», στο οποίο αναφερθήκατε στο πρόσωπο μου διαστρεβλώνοντας ευθέως και με πρόθεση τα όσα δημοσιεύτηκαν σε άρθρο μου στα ΜΜΕ που αφορούσε στην ποσόστωση εισαγωγής των μουσουλμανοπαίδων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω σε ένα προς ένα στα όσα μου αποδίδετε:

  1. Κατ’ αρχάς, η όποια ανταλλαγή απόψεων ξεκινά από ένα βασικό δεδομένο, το οποίο ως νομική βάση ρυθμίζει τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας: τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους του κράτους. Στην Θράκη δεν υφίσταται εθνική (τουρκική μειονότητα), αλλά μουσουλμανική μειονότητα. Όσα, λοιπόν, επιμένετε να υποστηρίζετε για το αντίθετο, δε στηρίζονται στο νόμο, συνεπώς είναι άνευ σημασίας.
  2. Έγραψα ότι τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας δεν γνωρίζουν ελληνικά σε ικανοποιητικό βαθμό και είναι αλήθεια και για αυτό φρονώ ότι ευθύνεται η ελληνική Πολιτεία. Χαίρομαι που συμφωνείτε ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει να μιλά και να γράφει επαρκώς τη γλώσσα της χώρας που ζει.
  3. Αναγνωρίζω το δικαίωμα κάθε πολίτη να ξέρει να μιλά και να γράφει άριστα όποια γλώσσα θεωρεί ως μητρική του γλώσσα αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με την επίσημη γλώσσα του κράτους που είναι τα ελληνικά, ούτε με τις άλλες ξένες γλώσσες που είναι στην δική του επιλογή να μάθει .
  4. Μου αρέσει η παρομοίωση με το ποδήλατο, αλλά για να μάθει ένας πολίτης καλό ποδήλατο, μία είναι η προϋπόθεση, να ξέρει να οδηγεί και να ξέρει και να διαβάζει σήματα και κανόνες που είναι γραμμένοι στην επίσημη γλώσσα του κράτους, την ελληνική. Αλλιώς θα νομίζει ότι είναι σε άλλη χώρα.
  5. Σαφώς και συνυπολογίζω και σέβομαι την ιδιαιτερότητα της μειονοτικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Θράκης, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα, ενώ δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη «αυτονομία», γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι συνταγματικά το κράτος έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης σε κεντρικό επίπεδο και δεν δικαιολογείται ουδεμία αυτονομία σε ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες. Όπως επίσης δεν συμφωνώ με τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, γιατί η μειονότητα αποτελείται και από πομάκους και ρομά που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η τουρκική. Η συνεχής επανάληψη της άστοχης παρομοίωσης με το ποδήλατο υποβιβάζει το πεδίο του διαλόγου.
  6. Ούτε εγώ αλλά ούτε και εσείς, είμαστε εκπαιδευτικοί. Είναι ψευδές ότι υποδεικνύω και κατευθύνω τους ανθρώπους της μουσουλμανικής μειονότητας να επιλέξουν γλώσσα, απλώς επισημαίνω το αυτονόητο, ότι προτεραιότητα όλων των Ελλήνων πολιτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι νέοι της μουσουλμανικής μειονότητας, είναι η εκμάθηση της επίσημης γλώσσας του κράτους στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται. Η εκμάθηση οποιασδήποτε άλλης γλώσσας μπορεί να γίνει κατ’ επιλογήν και παράλληλα με την ελληνική που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
  7. Δεν παίζω με το μέλλον κανενός ανθρώπου ή ενός συνόλου όπως αβασίμως υποστηρίζετε. Εσείς θεωρείτε όμως ότι έχετε το δικαίωμα να μιλάτε εξ ονόματος της μειονότητας, αποδίδοντάς της ιδιότητες που δεν έχει και στοχεύσεις που δεν υιοθετεί.
  8. Δεν μου αρέσει να μιλώ για την περίοδο της δικτατορίας, διαχρονικά λάθη έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις, όμως ένας ισχυρισμός ότι το ελληνικό κράτος άφησε για χρόνια τη μειονότητα χωρίς εκπαίδευση είναι απολύτως ψευδές και προσβλητικό για την πατρίδα μας.
  9. Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό κράτος υιοθέτησε διακριτικές μεταχειρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων, για τις οποίες δεν αισθάνομαι περήφανος, χαίρομαι όμως που πριν από τριάντα και πλέον χρόνια αφήσαμε πίσω όλα αυτά τα στενόχωρα και απαράδεκτα και αποκαταστήσαμε όλες τις παθογένειες που δεν μας επέτρεπαν να απολαμβάνουμε ισότιμα όλα τα δικαιώματα μας ως πολίτες. Όλα αυτά μας δίδαξαν πολλά και στο μέλλον θα φροντίσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος εργαζόμενοι όλοι για την προκοπή αυτής της χώρας, της πατρίδας μας.
  10. Είναι ψευδέστατο και προσβλητικό για την πατρίδα μας ότι σκοπός της Ελλάδας είναι με την πάροδο του χρόνου τα μειονοτικά σχολεία να εξαφανιστούν ή ότι η φοίτηση στα δημόσια σχολεία θα αποκόψει την μειονότητα από την ταυτότητα, τις παραδόσεις και τα έθιμά της, με σκοπό να αφομοιωθεί και να εξαφανιστεί. Είναι, επίσης, ανιστόρητος και κακοπροαίρετος ο ισχυρισμός σας ότι τέτοιες πρακτικές αφομοίωσης έλαβαν χώρα στα νησιά της Ρόδου και της Κω. Είναι άδικο για την Ελλάδα να την κατηγορείτε ότι σκοπός της ήταν ανέκαθεν η αφομοίωση και η εξαφάνιση της μουσουλμανικής μειονότητας. Η ύπαρξη 240 τεμενών στην Θράκη, ο σεβασμός στη Σαρία, η ποσόστωση εισαγωγής στα ΑΕΙ, η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Ισλαμικών Σπουδών, ο θεσμός των Ιεροδιδασκάλων και τόσα άλλα προνόμια υποδηλώνουν τη διαχρονική προσήλωση της πατρίδας μας στον σεβασμό της ιδιαιτερότητας της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως άλλωστε εκτιμήθηκε από την ίδια την μειονότητα πολύ πριν από την Συνθήκη της Λωζάνης, όταν και επέλεξε να ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος.
  11. Είναι ψευδές ότι «κατευθύνω τους νέους της μειονότητας στον τρόπο επιλογής σπουδών, ποια επαγγέλματα να επιλέξουν ούτε βέβαια νουθετώ τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να ”σφίξουν” τα παιδιά της μειονότητας στο θέμα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας». Ο λαϊκισμός είναι ανέκαθεν επικίνδυνος και παρεξηγήσιμος. Ψευδής είναι και ο ισχυρισμός σας ότι κατευθύνω τους μαθητές στο θέμα της επιλογής επαγγέλματος και σε ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα να σπουδάσουν. Η φράση μου ”Χρειαζόμαστε περισσότερους φιλολόγους, ιστορικούς, φυσικούς, χημικούς, περιβαλλοντολόγους, αρχαιολόγους και όχι μόνο γιατρούς, φαρμακοποιούς και δικηγόρους” δεν έχει να κάνει με το δικαίωμα των νέων να επιλέξουν το επάγγελμα που ονειρεύονται και θέλουν να κάνουν καριέρα, αλλά με την πολιτική του κράτους να δίνει πολλαπλές επιλογές, για να αποφεύγεται ο υπερπληθωρισμός συγκεκριμένων επαγγελμάτων που οδηγεί σε περισσότερους μορφωμένους ανέργους.
  12. Είναι αληθές, όμως, και θέτω ένα πολύ σημαντικό σημείο προβληματισμού ότι πράγματι ο στόχος δεν είναι να εισαχθούν οι νέοι της μειονότητας στις ανώτατες σχολές (ιατρική, νομική, πολυτεχνική) με τον κατώτερο βαθμό 3 ή 4 και να πάρουν ένα είδος πτυχίου, αλλά να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία ως άριστοι γνώστες της ελληνικής γλώσσας και γραμματικής. Συμπληρώνω, με σεβασμό της παράδοσης τους, των ηθών και των εθίμων τους, των γλωσσικών ιδιαιτεροτήτων τους και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού τους και με σεβασμό σε κάθε πληθυσμιακή ομάδα, πομάκους, ρομά, τουρκογενείς. Οι Ελληνες μουσουλμάνοι νέοι της Θράκης απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων χάρη στη σπουδαία νομοθετική πρόβλεψη της κατ’ εξαίρεση εισαγωγής τους στα ΑΕΙ της χώρας, θα συμβάλλουν στην ανύψωση του πνευματικού και βιοτικού επιπέδου της περιοχής, θα βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή και θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά τους. Αρκεί όλοι να αναγνωρίσουμε την αναγκαιότητα να συνεννοούμαστε στην γλώσσα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και την οποία το Κράτος πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα μάθουμε παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας μουσουλμάνος Έλληνας πολίτης, που να μην γνωρίζει άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι προπάντων ανεδαφική, μη ρεαλιστική και πρωτίστως ανθελληνική. Θέλουμε περισσότερους μορφωμένους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες, όχι περισσότερους πτυχιούχους που εφόσον δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά, δεν θα νιώθουν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θα αυτοπεριορίζονται στην αρχή γλωσσικά και εν τέλει κοινωνικά. Απώτερος στόχος παραμένει η κατάκτηση της γλωσσικής επάρκειας των μουσουλμάνων σε απόλυτη εξίσωση με την πλειονότητα και εν τέλει η μείωση αυτού του ποσοστού προνομιακής εισαγωγής μέχρι να εκλείψει. Μόνο έτσι θα επιβραβευτούν όσοι πραγματικά προοδεύουν και θα αποφύγουμε να δημιουργήσουμε μια «εκπαιδευτική μειονότητα» που θα χρειάζεται μια τέτοια υποβοήθηση για να σταθεί.

Αυτό είπα και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε άλλη παρερμηνεία. Προϋπόθεση για αυτό είναι να αφήσουμε στην άκρη νομικούς και ιστορικούς ακροβατισμούς, ανιστόρητες υπερβολές για εθνικές μειονότητες προκειμένου να διακινδυνεύσουμε την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε κύριε Ταχσίν.

Ίσως είναι καιρός και εσείς να φροντίσετε να εκδίδεται την εφημερίδα σας παράλληλα και στα ελληνικά για να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να καταλαβαινόμαστε, εκτός αν δεν θέλετε να σας διαβάζουμε, εκτός αν θέλετε συγκεκριμένο και περιορισμένο αναγνωστικό κοινό για να περνάτε τα μηνύματα που εσείς θέλετε. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός σας.

Την επόμενη φορά, αντί να προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τις δηλώσεις και τα άρθρα μου, καλύτερα θα ήταν να ζητούσατε απευθείας από εμένα να σας διευκρινίσω ότι δεν έγινε εξ αρχής κατανοητό.

Είμαι πρόθυμος να το κάνω όποτε το ζητήσετε.

Παράκληση να δημοσιευτεί η απάντηση μου στο άρθρο σας όπως επιτάσσει ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Στέργιος Γιαλάογλου – Δικηγόρος Ξάνθης

Βενιζέλου 100 Ξάνθη τηλ.2541075151

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz