Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Πρεσβεία Αζερμπαϊτζάν: “Το Αζερμπαϊτζάν δεν διεκδίκησε ποτέ γειτονικά εδάφη”

Πρεσβεία Αζερμπαϊτζάν: “Το Αζερμπαϊτζάν δεν διεκδίκησε ποτέ γειτονικά εδάφη”

0
0

Μήνυμα από την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα, “Δεν είμαστε πίσω από την έναρξη της σύγκρουσης. Το Αζερμπαϊτζάν δεν διεκδίκησε ποτέ γειτονικά εδάφη.”

Με μήνυμά της η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα τοποθετείται για τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση στα σύνορα με την Αρμενία, υποστηρίζοντας πως το Μπακού δεν βρίσκεται πίσω από την έναρξη της κλιμάκωσης.

Εξηγεί τους λόγους που ο ΟΣΣΑ φέρεται να μην ενεπλάκη στη σύγκρουση παρά τις εκκλήσεις από την Αρμενική πλευρά, ενώ αφού γίνεται λόγος για “αρμενική κατοχή”, κατηγορεί το Γερεβάν για απειλές και εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Αναλυτικά το μήνυμα της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν:

Το Αζερμπαϊτζάν δεν διεκδίκησε ποτέ γειτονικά εδάφη.”

“Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει κίνητρο και καμία λογική πίσω από την υπόθεση έναρξης μιας νέας επίθεσης από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν. Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Αρμενία δεν εξυπηρετεί καμία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και του στρατιωτικού δόγματος του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν δεν διεκδίκησε ποτέ γειτονικά εδάφη και η μόνη ακολουθούμενη πολιτική είναι η απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των εφτά παρακείμενων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν από την αρμενική κατοχή.

Αναφέρεται η ομιλία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες πριν από τη σύγκρουση. Ωστόσο δεν αναφέρεται η ρητορική της αρμενικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τους τελευταίους μήνες με απειλές για πιθανές νέες εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν.

Με την πρόσφατη επίθεση στα κρατικά σύνορα μεταξύ των χωρών, η Αρμενία προσπαθεί να εμπλέξει τρίτες χώρες, τον περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό, όπως ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, δημιουργώντας εντάσεις στα σύνορα. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του οργανισμού, ο ΟΣΣΑ μπορεί να εμπλακεί στη σύγκρουση εάν υπάρχει άμεση απειλή στα σύνορα των μελών της. Στη γραμμή επαφής των ενόπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις παρακείμενες περιοχές, δεν είναι εφαρμοστέα η εμπλοκή του ΟΣΣΑ, επειδή η σύγκρουση βρίσκεται εντός της επικράτειας κράτους μη μέλους του ΟΣΣΑ- του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία απευθύνθηκε στον ΟΣΣΑ για παρέμβαση, αλλά επικράτησαν η κοινή σοφία και η αίσθηση πραγματικότητας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΣΑ και η προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του μόνιμου συμβουλίου του οργανισμού για το θέμα ακυρώθηκε.

Στις 13 Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να προσκαλέσει στρατιωτικούς εκπροσώπους ξένων χωρών στο έδαφος όπου συνέβη αυτό το περιστατικό για να διερευνήσουν το στρατιωτικό ξέσπασμα”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz