Ana sayfa Ελληνικά Νέα Παράλληλη έκθεση από την ABTTF

Παράλληλη έκθεση από την ABTTF

6
0

Παράλληλη έκθεση από την ABTTF στην Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας της ΗΠΑ του 2018 για την Ελλάδα.

Η ABTTF, στην παράλληλη έκθεση της παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας και κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει αμέσως να παρεμβαίνει στη θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης και να σέβεται πλήρως τη θρησκευτική της ελευθερία.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) συνέταξε μια παράλληλη έκθεση ανταποκρινόμενη στην έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία το 2018 για την Ελλάδα που κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου 2019 από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ABTTF, στην παράλληλη έκθεση της μετέφερε  το ζήτημα Μουφτής και τα βακούφια που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης και το νόμο ”240 Ιμάμηδων” τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας  αναφέρθηκαν λεπτομερώς η οποία που έχει θρησκευτική αυτονομία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Η ABTTF, στην παράλληλη έκθεσή της απάντησε στον ισχυρισμό ότι ο πληθυσμός της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη εκτιμάται σε περίπου 100-120 χιλιάδες στην τελευταία έκθεση των ΗΠΑ με αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας (ECRI) και εκτιμήθηκε σε περίπου 100 χιλιάδες στην έκθεση του τρέχοντος έτος αναφερόμενη σε μια μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew. Ως εκ τούτου, η ABTTF επέκρινε το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι κάθε χρόνο δείχνει μια διαφορετική πηγή και ανακοινώνει ότι ο πληθυσμός της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης είναι χαμηλός, αν και δεν υπάρχει επίσημη απογραφή ή στοιχεία εθνοτικής καταγωγής στην Ελλάδα, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα 150.000.

Η ABTTF δήλωσε ότι παρόλο που η τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης έχει το δικαίωμα να επιλέξει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Αθήνας του 1913 και τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, το δικαίωμα της εκλογής τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες (μουφτήδες) έχει παρθεί από την Ελληνική κυβέρνηση και  η Ελλάδα ορίζει τους μουφτήδες από το 1991, σε αντίδραση η τουρκική μειονότητα εκλέγει τους δικούς τους μουφτήδες που δεν τους αναγνωρίζει η Ελληνική κυβέρνηση. Η ABTTF σημείωσε επίσης ότι ο Ιμπραήμ Σερήφ, εκλεγμένος Μουφτής της Ροδόπης, κλήθηκε συχνά τα τελευταία χρόνια για καταθέσεις στην αστυνομία  με κατηγορία ”αντιποίηση αρχής”.

Η ABTTF , στην παράλληλη έκθεσή της παρέσχε επίσης πληροφορίες για το Προεδρικό Διάταγμα 52/2019 που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2019, το οποίο εισάγει την αναδιάρθρωση των Μουφτειών στην Δυτική Θράκη και υπογράμμισε ότι με το διάταγμα τα γραφεία των μουφτειών της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης θα είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και μετατρέπονται σε απλά κυβερνητικά γραφεία. Η ABTTF πρόσθεσε ότι το διάταγμα μεταμόρφωσε τα γραφεία μουφτειών σε κοινά κρατικά γραφεία και ότι το διάταγμα που περιόριζε αρκετά τις εξουσίες των Μουφτήδων τελικά κατάργησε τη θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης.

Η ABTTF υπογράμμισε ότι ο νόμος ”240 Ιμάμηδων” Αριθ. 4115/2013 εξακολουθεί να ισχύει και να εφαρμόζεται με επιμονή από την ελληνική κυβέρνηση παρά όλες τις αντιρρήσεις της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη. Ο εν λόγω νόμος προέβλεπε τη πρόσληψη 240 θρησκευτικούς εκπαιδευτές δεσμευμένοι τους οριζόμενους μουφτήδες για την διδασκαλία την Ισλαμική θρησκεία στα παιδιά που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα στην ελληνική γλώσσα σε δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία και τζαμιά της Δυτικής Θράκης. Τέλος, τον Ιούνιο του 2019, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την απόφαση να διορίσει 120 θρησκευτικούς δασκάλους (ιεροδιδάσκαλος) για να εργαστούν στη Δυτική Θράκη με σύμβαση εργασίας διάρκειας 9 μηνών.

Η ABTTF αναφέρθηκε και στο θέμα των βακουφίων αν και το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να δημιουργήσει και να διαχείριση τα δικά τους βακούφια ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διορισμό του Διοικητικό Συμβούλιου της διαχείρισης των βακουφίων από το 1967 όταν ήρθε η στρατιωτική χούντα στην εξουσία. Η ΑΒΤΤF σημείωσε επίσης ότι, με το νόμο 3554/2007, τα βακούφια που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης απαλλάχθηκαν από τον φόρο, ο προαναφερόμενος νόμος δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και οι φορολογικές οφειλές των βακουφίων δεν έχουν εκκαθαριστεί, τα οποία υποθηκεύονται λόγω μη διαγραφόμενων φορολογικών οφειλών.

Η ABTTF υπενθύμισε ότι τα μονομερή βήματα της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τους Μουφτήδες είναι παραβίαση της θρησκευτικής αυτονομίας της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη και κάλεσε την Ελλάδα να αποκαταστήσει την εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, η οποία κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συνθήκες. Επιπλέον, η ABTTF επέκρινε τις ΗΠΑ, οι οποίες περιελάμβαναν τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στον θρησκευτικό τομέα στην έκθεση από την ελληνική άποψη βασισμένη στην επίσημη πολιτική και τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτος και ζήτησαν από διπλωματικούς αντιπροσώπους και αξιωματούχους των ΗΠΑ να συναντηθούν με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και να εκπονήσει την έκθεση με πιο ισορροπημένη και αντικειμενική προσέγγιση, καλύπτοντας περισσότερο τις απόψεις των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην έκθεση.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here