Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, έμειναν έξω από το “Χρηματοοικονομικό Φόρουμ...

Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, έμειναν έξω από το “Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης”

18
0

Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, έμειναν έξω από την διαβούλευση της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. – Να ξεκαθαρίσει ο Περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ., τις σχέσεις του με το “Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης”

Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης απέστειλαν προς τον Περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. κ. Αριστείδη Γιαννακίδη το ακόλουθο έγγραφο:

ΘΕΜΑ: Δημόσιος διάλογος και διαβούλευση για ΕΟΖ και τελωνειακές ΕΖ
Κύριε Περιφερειάρχα,

Στις 23 Δεκεμβρίου 2011 εκδώσατε δελτίο τύπου με τίτλο «Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας–Διεκδικούν από το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας την επιδότηση κόστους εργασίας για έτη 2009 και 2010» μέσω του οποίου πληροφορούσατε την κοινή γνώμη ότι «Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα της Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και συγκεκριμένα το θέμα της συγκρότησης της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν τα Επιμελητήρια».
Στις 17 Ιανουαρίου 2012 υπογράψατε απόφαση (αρ. πρωτ. 196 της Ε.Δ.Α.) με την οποία αναθέσατε στην εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ» το έργο «Εμπειρογνωμοσύνη για τη Διερεύνηση Σκοπιμότητας και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Περιφέρεια ΑΜΘ» προϋπολογισμού 18.000 € και με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης τους τρεις μήνες (πρόκειται για τη μελέτη της οποίας η εκπόνηση ανατέθηκε από το Υπουργείο στην Περιφέρεια ή για κάτι άλλο;)

Στις 25 Ιανουαρίου 2012, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης ΠΑΜΘ συγκαλέσατε τα μέλη της σε τακτική συνεδρίαση δίχως να συμπεριλάβετε στην ημερήσια διάταξη ούτε καν απλή ενημέρωση του Σώματος για τις ενέργειες της Περιφέρειας στο θέμα της ΕΟΖ.
Πρόσφατα, όπως πληροφορούμαστε, προσκαλέσατε τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων ΑΜΘ να καταθέσουν τις απόψεις τους για την ΕΟΖ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαβούλευσης».
Είναι προφανές ότι εκ μέρους σας, οι διαδικασίες που είχατε δεσμευθεί από τις 9 Δεκεμβρίου 2011 (Συμπόσιο Αλεξανδρούπολης) ότι θα κάνετε, και σεις ονομάζετε «διαβούλευση», προωθούνται.
Επειδή όμως σε εμάς παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο:
1. ποια είναι η σύνθεση και το αντικείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής ΠΑΜΘ για την ΕΟΖ,
2. ποιες διεργασίες έχουν γίνει έως τώρα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της ΕΟΖ από πλευράς Περιφέρειας,
3. με ποιους φορείς και ποιο πλαίσιο διαλόγου κάνετε τη διαβούλευση για την ΕΟΖ,
Παρακαλούμε όπως, σεβόμενος το ρόλο των Ομοσπονδιών για τις επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα εκπροσωπούν στην ΑΜΘ, και την ιδιότητά τους ως μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, ενημερώσετε τις ΟΕΒΕ και την κοινωνία ευρύτερα αν και πότε συστήσατε τη Συντονιστική Επιτροπή ΕΟΖ, με ποιους φορείς, και γιατί αγνοήσατε – επιμένετε να αγνοείτε προκλητικά – τις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών–Βιοτεχνών–Εμπόρων και όχι μόνο, από τις διαδικασίες και την ενημέρωση.

Κλείνοντας, εισηγούμαστε ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης να εισάγετε ΑΜΕΣΑ για συζήτηση στην επιτροπή το θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το άρθρο 41 (Ελεύθερες Ζώνες & Ελεύθερες Αποθήκες) του σχεδίου νόμου του Υπ.Αν. «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέος Εταιρικός Τύπος – Σήματα Προϊόντων και Υπηρεσιών – Μεσίτες Ακινήτων – Ανάπτυξη Θαλάσσιου Τουρισμού και άλλες διατάξεις» που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Οι προβλέψεις του ανωτέρω Σ/Ν για τις Ελεύθερες Ζώνες του άρθρου 41, εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα που επιβάλλεται να απαντηθούν με σαφήνεια αφού το πλαίσιο λειτουργίας των Ελευθέρων τελωνειακών Ζωνών παραπέμπει ευθέως σε αυτό που είθισται να ονομάζουμε «ΕΟΖ».

Σε κάθε περίπτωση, οι προτεινόμενες αλλαγές στον Τελωνειακό Κώδικα φρονούμε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης τόσο της σκοπιμότητας όσο και των συνεπειών τους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής, αλλά και ευρείας διαβούλευσης, πριν γίνουν – αν κριθεί επωφελές να γίνουν – νόμος του κράτους.

Και φυσικά, επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί από την πλευρά σας ποια είναι η πραγματική σχέση των ενεργειών του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης με τις υποτιθέμενες «υπό διαβούλευση» πολιτικές της Περιφέρειας και του Υπουργείου – που εμφανίζουν παράλληλες πορείες και μάλιστα απουσία έτερου, ανταγωνιστικού ιδιωτικού ενδιαφέροντος αλλά και απουσία πλαισίου ανάπτυξης και συντεταγμένων στοχεύσεων από την Περιφέρεια αφού το Στρατηγικό της Σχέδιο και το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα για τα επόμενα πολλά χρόνια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ.

Το μέλλον του τόπου μας δε μπορεί να συνιστά αντικείμενο κάποιας «ανάθεσης έργου», δε μπορεί να σύρεται πίσω από τις πρωτοβουλίες εξωθεσμικών παραγόντων, δε μπορεί να αποφασίζεται κεκλεισμένων των θυρών, δε μπορεί να συντάσσεται εν αγνοία μας από γραφειοκράτες Υπουργείων και δε μπορεί να μην συζητείται και να μην συνδιαμορφώνεται στην κοινωνία την οποία και αφορά.
Κύριε Περιφερειάρχα, σας καλούμε να ανοίξετε ΕΣΕΙΣ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΩΡΑ, όπως επιτάσσουν οι καιροί και όπως είστε υποχρεωμένος εκ του θεσμικού σας ρόλου να πράξετε.
Με τιμή
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Δράμας
Όθωνας  Μουρμούρης
 
Ο Πρόεδρος ΟΕΒΕ Έβρου
Αθανάσιος Μπέλας
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Καβάλας
Παναγιώτης Αρσονιάδης
 
Ο Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης
Σωτήριος Τσιακίρογλου
 
Η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης
Δέσποινα Χατζημάνου

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz