Ana Sayfa Ελληνικά Νέα ΙΚΑ: Νέα απογραφή ασφαλισμένων

ΙΚΑ: Νέα απογραφή ασφαλισμένων

37
0

Σε νέα απογραφή καλεί τους ασφαλισμένους του το ΙΚΑ, έμμεσα και άμεσα, καθώς και των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου. Τι αναφέρει εγκύκλιος.

ΙΚΑ: Απογραφή και των έμμεσων ασφαλισμένων – Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης

Εγκύκλιος του ΙΚΑ καλεί σε απογραφή όλους τους έμμεσα ασφαλισμένους, οι οποίοι πρέπει να λάβουν Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένων (ΑΜΑ ΙΚΑ). Η απογραφή γίνεται λόγω της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο προκύπτει μέσα από τη λειτουργία του συστήματος Άτλας, όπως αυτό έχει καθοριστεί με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΙΚΑ, σε συνδυασμό με μηχανογραφικά συστήματα άλλων κρατικών φορέων όπως είναι η ΗΔΙΚΑ, το taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και η Ελληνική Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της απογραφής στο μητρώο ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αυτό αφορά όλα τα έμμεσα μέλη (μέλη οικογενειών ασφαλισμένου στο ΙΚΑ) όπως επίσης και τους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου.

Αναλυτικά, αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.), εκτός από τα ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ, θα πρέπει να διαθέτουν επίσης:

*Οι έμμεσα ασφαλισμένοι (προστατευόμενα μέλη) που δικαιούνται για πρώτη φορά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (π.χ. νεογέννητα τέκνα άμεσα ασφαλισμένου στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με ασφαλιστική ικανότητα) ή ανανεώνεται αντίστοιχο δικαίωμά τους. Δεν απογράφονται προστατευόμενα μέλη ασφαλισμένων, που υπάγονται σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. Ο.Α.Ε.Ε.).

*Όσες/οι υποβάλουν αίτημα απονομής σύνταξης από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ λόγω θανάτου (ο Α.Μ.Α. πρέπει να έχει αποδοθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος).

*Τα μέλη οικογενείας (έμμεσα ασφαλισμένοι) προσώπου που υποβάλλει αίτημα για απονομή σύνταξης από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ή τα ενταχθέντα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον γι’ αυτά δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του (ο Α.Μ.Α. για κάθε ένα από τα μέλη πρέπει να έχει αποδοθεί πριν από την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος).

*Οι έμμεσα ασφαλισμένοι για τους οποίους υποβάλλεται αίτημα χορήγησης παραπληγικού επιδόματος (ο Α.Μ.Α. πρέπει να έχει αποδοθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος).

Να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτείται να αποδοθεί Α.Μ.Α. σε έμμεσα ασφαλισμένους, που είναι ήδη καταχωρισμένοι σε σε ισχύ οικογενειακά βιβλιάρια υγείας. Για τα πρόσωπα αυτά σχεδιάζεται αυτοματοποιημένη κεντρική διαδικασία απόδοσης Α.Μ.Α. και σχετικής ενημέρωσής τους.

Η απογραφή διενεργείται στην υπηρεσία Μητρώου οποιουδήποτε Υποκαταστήματος του Ιδρύματος, χωρίς την υποβολή αίτησης.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιδείξει έγκυρο αποδεικτικό των ατομικών του στοιχείων, δηλαδή:

* Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή

*Δελτίο ταυτότητας υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις ή

*Διαβατήριο σε ισχύ ή

*Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (για απογραφή ανήλικου φυσικού προσώπου) και να καταθέσει ένα απλό (όχι επικυρωμένο) και ευκρινές φωτοαντίγραφό του.

Επίσης ο ασφαλισμένος θα πρέπει:

• Να γνωρίζει τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ. του (δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση αντίστοιχων εγγράφων).

• Να διαθέτει (προαιρετικά) απλό αποδεικτικό στοιχείο για τον IBAN τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο ο απογραφόμενος είναι πρώτος δικαιούχος.

• Να διαθέτει (προαιρετικά) απλά (όχι επικυρωμένα) αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν ασφάλισή του σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

• Σε περίπτωση που ενεργεί για την απογραφή άλλου φυσικού προσώπου, να διαθέτει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο (δεν αφορά περιπτώσεις απογραφής ανήλικων τέκνων από τους γονείς τους).

Βασικό και απολύτως απαραίτητο στοιχείο στη διαδικασία απογραφής αποτελεί ο Α.Μ.Κ.Α. του προς απογραφή προσώπου, ο οποίος, όπως και ο Α.Φ.Μ., αρκεί να δηλώνεται στον αρμόδιο υπάλληλο. Εάν κατά τη διαδικασία της απογραφής διαπιστωθεί ότι απαιτείται μεταβολή ή επικαιροποίηση των ατομικών στοιχείων που έχουν καταχωρίστεί στο Ε.Μ.Α.Ε.Σ. (μητρώο Α.Μ.Κ.Α.), οι αντίστοιχες ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιούνται (οπωσδήποτε πριν από την απογραφή) στα υποκαταστήματα, εφόσον αυτά διαθέτουν γραφεία Α.Μ.Κ.Α., άλλως στα Κ.Ε.Π. (εγκ. 33/2009).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν οι ίδιοι σε απογραφή πρώην εργαζομένων τους, για τους οποίους τήρησαν τις διαδικασίες αναγγελίας των στοιχείων απασχόλησής τους στο πληροφορικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εξακολουθεί να υφίσταται.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz