Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Δήλωση του Βασίλη Λεβέντη που θεωρεί τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης...

Δήλωση του Βασίλη Λεβέντη που θεωρεί τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ως εθνική απειλή

20
0

Χαλίτ Χαμπίπογλου: “Αγωνιζόμαστε μόνο για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες εναντίον της αποκλειστικής, διακριτικής και ρατσιστικής κρατικής πολιτικής που αντιλαμβάνεται τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ως παράγοντα απειλής”

Ο κ. Βασίλης Λεβένδης, Πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Κεντρώων της Ελλάδος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εκλογικό σύστημα που δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δήλωσε: “Αν οι ψήφοι του μουσουλμανικού κόμματος ήταν 5%, θα κάναμε το κατώτατο όριο 5% ” που υπονοώντας το Κόμματος φιλίας, ισότητας, ειρήνης (DEB), το πολιτικό κόμμα της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκιουντέμ, όσον αφορά την εξήγηση του Λεβέντη, που ανέφερε ότι κάθε σύστημα θα ήταν απάτη εκτός από το σχετικό σύστημα, ένας δημοσιογράφος δήλωσε ότι το σημερινό εκλογικό σύστημα δεν είναι σχετικό με 3% εκλογικό όριο και έθεσε το ερώτημα η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει για απάτη σε αυτό το θέμα. Ο Λεβέντης, ως απάντηση στο ερώτημα, δήλωσε ότι το κόμμα DEB που θα εισερχόταν στο κοινοβούλιο με την έκφραση “κόμμα Μουσουλμάνων” θα ήταν πολύ δυσμενές και δήλωσε ότι «τα συμφέροντα της χώρας είναι πάνω απ ‘όλα».

Ο Λεβένδης δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να μειώσει το εκλογικό όριο στα 2%, καθώς το ζήτημα σχετίζεται με μουσουλμάνους ωστόσο επιμένει στα 3% του εκλογικού ορίου. Ο Λεβέντης δήλωσε ότι “οι μουσουλμάνοι έχουν δυνατότηα ψήφου μεταξύ 1,8 με 2,2. Δεν θα επιτρέπαμε στο μουσουλμανικό κόμμα να μπει στο κοινοβούλιο. Ναι, σήμερα, η ΣΥΡΙZA και άλλα κόμματα προσλαμβάνουν μουσουλμάνους υποψηφίους, αλλά η ένταξη ενός ανεξάρτητου μουσουλμανικού κόμματος στο κοινοβούλιο θα ήταν πολύ δυσμενής. Καταλάβετε το, αυτό δεν είναι θέμα το 3%. Εάν οι μουσουλμανικοί ψήφοι ήταν 5% θα κάναμε το όριο 5%, επιτρέψτε μου να το δηλώσω ανοιχτά. Τα συμφέροντα της χώρας είναι πάνω από όλα. Αν θέλουν   να αναλάβουν αυτή την ευθύνη οι άλλοι, αφήστε τους μουσουλμάνους στο κοινοβούλιο να λένε «Ζήτω Ερντογάν» .Το ζήτημα είναι κρίσιμο. Και εγώ δεν θέλω το 3%. Λόγω αυτού του ορίου  δεν μπόρεσα να μπω στο κοινοβούλιο για 40 χρόνια. Θα ήμουν ο πρώτος που θα ήθελα να ζητήσω την ακύρωση του ορίου όταν βλέπω ότι οι μουσουλμάνοι θα μπουν στο κοινοβούλιο τι περιμένατε να κάνω;

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου: “Αν και η εξήγηση του Λέβενδη είναι ένα σκάνδαλο, είναι τέτοιο ώστε να συνοψίζει την προοπτική της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης στον πολιτικό τομέα. Το 3% του εκλογικού συστήματος είναι αντιδημοκρατικό και έχει αναπτυχθεί με στόχο την παρεμπόδιση της εκπροσώπησης της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης στο κοινοβούλιο με το δικό του πολιτικό κόμμα. Όπως βλέπουμε στην εξήγηση του Λεβέντη, αυτή η νοοτροπία εξακολουθεί να επικρατεί. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε κάτι σχετικά με το θέμα όπου ο Λέβεντης ισχυρίζεται  τα συμφέροντα της χώρας: Ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα είμαστε οι πολίτες αυτής της χώρας, είμαστε κομμάτι αυτής της χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες εναντίον της εξαιρέσεως, της διακριτικής και της ρατσιστικής κρατικής πολιτικής η οποία αποτελεί ως απειλή τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Όπως οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα που κάνουμε για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των μειονοτήτων σε όλους τους τομείς”.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz