Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Δήλωση Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων που αφορούν κυρίως τα μουσουλμανικά Τεμένη της Θράκης

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων που αφορούν κυρίως τα μουσουλμανικά Τεμένη της Θράκης

11
0

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων για το ν/σ του ΥΠΕΚΑ «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», 19/7/2013

 

Το άρθρο 13 του Συντάγματος της χώρας μας δεν κατοχυρώνει απλώς την θρησκευτική ελευθερία αλλά αναδεικνύει σε μοναδικό εγγυητή της, την Ελληνική Πολιτεία. Μία από τις βασικότερες εκδηλώσεις του δικαιώματος αυτού είναι η ύπαρξη χώρων προσευχής και λατρείας γι’ αυτό και όλα τα σχετικά ζητήματα αποτελούν θέματα ύψιστου ενδιαφέροντος και ειδικής ενασχόλησης για την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ρυθμίζει εκκρεμή ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν για πολλά χρόνια, χώροι θρησκευτικής προσευχής/λατρείας σχετικά με το νομικό και πολεοδομικό καθεστώς τους, λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών, έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας και λοιπών δικαιολογητικών. Οι ελλείψεις αυτές, εν πολλοίς, οφείλονται στην παλαιότητα των θρησκευτικών αυτών χώρων και στην επί δεκαετίες παράλειψη αντιμετώπισης των πραγματικών και κρίσιμων προβλημάτων τους με τις κατάλληλες νομικές ρυθμίσεις.

 

Ειδικότερα, οι θρησκευτικοί ή λατρευτικοί χώροι των αναγνωρισμένων θρησκειών και δογμάτων υπάγονται στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 16.

 

Η Ελληνική Πολιτεία επέδειξε, επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα και για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αφορούν κυρίως τα μουσουλμανικά Τεμένη στις ορεινές περιοχές της Θράκης, λόγω της απουσίας τίτλων ιδιοκτησίας και ρυμοτομικού σχεδίου σχεδόν στο σύνολο τους. Με το άρθρο 48 του εν λόγω νομοσχεδίου, επιλύονται πολεοδομικά ζητήματα που ανακύπτουν για τα τεμένη, τα οποία κείνται σε περιοχές εντός νομίμως υφισταμένων οικισμών αλλά χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, είτε τα προβλήματα αυτά αφορούν στην έκδοση αδειών ανέγερσης ή επισκευής τεμενών (που σήμερα επιτρέπεται μόνο σε περιοχές με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο), είτε στην εν γένει νομιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους όπως οι μιναρέδες, που έχουν ανεγερθεί από παλαιά χωρίς ωστόσο να υφίστανται οι σχετικές άδειες (όταν μάλιστα οι οικοδομικές άδειες προβλέφθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950).

 

Η επιτυχής κατάληξη των σχετικών μακρόχρονων και επίπονων συζητήσεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  για όλα τα θέματα χώρων προσευχής/λατρείας που επιλύονται τώρα, αποτελεί καρπό μιας συλλογικής και πολύχρονης προσπάθειας η οποία διεξήχθη πάντοτε με την ίδια καλή θέληση και διάθεση για λύση.

 

Είναι, λοιπόν, πολλοί εκείνοι που συνέβαλαν θετικά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, ασφαλώς όμως η τελική ευθύνη ανήκει σ’ εκείνον που καταθέτει το νομοσχέδιο και γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ.Σ.Καλαφάτη και τους εκλεκτούς συνεργάτες του καθώς και στον κ.Σ.Αλεξιάδη, Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

 

Ιδιαίτερα για την επίλυση του θέματος των Τεμενών, θα πρέπει να υπομιμνηστεί η ιδιαίτερη ευαισθησία του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ.Θ.Καράογλου ο οποίος επισκέφθηκε ο ίδιος πολλά Τεμένη της Θράκης συζητώντας εκτενώς για τα θέματα αυτά με τους Σοφολογιωτάτους Μουφτήδες.

 

Ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου και ο Σοφολογιώτατος Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου Σερήφ Δαμάδογλου, με επανειλημμένες επιστολές τους είχαν θέσει το πρόβλημα της κατασκευής/επισκευής Τεμενών προς τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η λύση που τελικά προκρίθηκε και αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και τις επισημάνσεις των Σοφολογιοτάτων Μουφτήδων όπως αυτές διατυπώθηκαν ειδικότερα στις επιστολές τους της 30ης/11/2012 προς τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων.

 

Βεβαίως όλοι οι Βουλευτές της Θράκης και ειδικά οι Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλαν θετικά καθώς πάντοτε εργάζονταν και εργάζονται αναδεικνύοντας τον πλούτο της Θράκης με τη μοναδική της ταυτότητα αλλά και εμπειρία στην επιτυχή συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Παράλληλα, Βουλευτές με ιδιαίτερη γνώση των θεμάτων όπως η πρώην Υπουργός Εξωτερικών κα Ν.Μπακογιάννη, συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση περισσότερων. Όμως, η κυριότερη και η πλέον αποφασιστική συμβολή των Βουλευτών είναι ότι εκείνοι τελικά θα δώσουν την μάχη της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και των ειδικότερων ρυθμίσεων που εμπεριέχονται σε αυτό.

 

Τοπικά πολιτικά στελέχη, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, τόσο της πλειονότητας όσο και της μειονότητας (όπως ο κ. Ντελή Γιουσούφ, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μύκης δια της επιστολής του της 19ης/2/2013 προς τον Πρωθυπουργό) ενίσχυσαν τις προσπάθειες προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις ή αναδεικνύοντας συγκεκριμένες διαστάσεις του προβλήματος. Αντίστοιχο θετικό ρόλο έπαιξαν διακεκριμένοι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας οι οποίοι γνωρίζουν τα ζητήματα αυτά πολύ καλά ως εκ της θέσης τους (όπως ο κ.Αδέμ Αδέμ, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Τεμένους Σμίνθης).

 

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, οι λύσεις για όλα τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως αποδεικνύεται από το εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ αλλά και από την ψήφιση νόμων όπως εκείνος για τους Ιεροδιδασκάλους της Ισλαμικής Θρησκείας, βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και μόνο.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz