Ana Sayfa Ελληνικά Νέα Βραβεύτηκαν από την ΠΕΚΕΜ οι πρωτοπόρες γυναίκες της μειονότητας

Βραβεύτηκαν από την ΠΕΚΕΜ οι πρωτοπόρες γυναίκες της μειονότητας

42
0

Η Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρία Μειονότητας Δυτικής Θράκης (ΠΕΚΕΜ) και η πλατφόρμα γυναικών Δυτικής Θράκης, διοργάνωσαν τελετή απονομής τιμητικών πλακετών για τις πρωτοπόρες γυναίκες της Δυτικής Θράκης.

Η τελετή απονομής τιμητικών πλακετών στις γυναίκες που ήταν οι πρώτες γυναίκες από τη μειονότητα που ασχολήθηκαν με τον ιδιαίτερο τομέα τους, πραγματοποιήθηκε στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής την Τετάρτη 27 Ιουλίου στις 19:30. Κατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύθηκαν 29 γυναίκες.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, μαζί με τη σύζυγό του Εσίν Σάρνιτς και την υποπρόξενο Φατμά Μπερίν Οκούρ.

Την εναρκτήρια ομιλία και παρουσίαση της τελετής πραγματοποίησε η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλά. Η κα Χαϊρουλλά στο σύντομο χαιρετισμό της δήλωσε: «Το γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, στην κοινωνική ζωή, στην τοπική και ευρεία διοίκηση είναι αρκετά περιορισμένη αποτελεί μια γνωστή αλήθεια. Η συμμετοχή των γυναικών στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων είναι απαραίτητη για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Για να καταστεί δυνατή η δραστήρια εκπροσώπηση των γυναικών, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός τους  στον πολιτικό και δημόσιο τομέα και να αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσής τους… Εμείς ως τουρκίδες γυναίκες της Δυτικής Θράκης είμαστε γνώστριες της ευθύνης που έχουμε επιφορτισθεί λόγω της ιστορίας και της περιοχής όπου διαβιούμε. Ναι, δεν είναι εύκολο να ζεις ως μειονότητα, αλλά είναι ανάγκη να προοδεύουμε έστω και με ταχύτητα χελώνας και να μην αφήσουμε τις εποχές να μας ξεπεράσουν.

Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ, για να απονείμουμε σε ένα τμήμα των γυναικών μας, στις γυναίκες που έγραψαν το όνομά τους στην ιστορία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, σε κάθε καινοτόμα και πρωτοπόρα γυναίκα μας μια ευχαριστήρια πλακέτα. Λέγοντας πρωτοπόρες γυναίκες, είδαμε ότι όταν αρχίσαμε να τις μετράμε, ο αριθμός τους ήταν τεράστιος. Για το λόγο αυτό, σήμερα θα απονείμουμε πλακέτες, μόνο σε ένα μικρό τμήμα τους και τις ακόλουθες μέρες, θα συνεχίσουμε να απονέμουμε πλακέτες στις πρωτοπόρες γυναίκες μας. Καθορίζοντας τα ονόματά τους, επωφεληθήκαμε από τα αρχεία του Τύπου και των συλλόγων και ιδρυμάτων της μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Επιπλέον, λάβαμε υπ’ όψιν μας τις γυναίκες που εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Θράκη καθώς και όσες συνεχίζουν ή έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμά τους. Εάν μας έχει διαφύγει κάτι, θα σας παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για να προβούμε στις αναγκαίες κινήσεις επί του θέματος. Επιπλέον, η παράκλησή μας προς το μειονοτικό Τύπο και προς εσάς, αξιότιμοι φιλοξενούμενοί μας, είναι να ενημερώσετε την ΠΕΚΕΜ σχετικά με τα ονόματα των πρωτοπόρων γυναικών που γνωρίζετε έτσι ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους σε μια επόμενη τελετή μας». Η εκπρόσωπος Τύπου της πλατφόρμας γυναικών Ελμάς Χιουσέμογλου, που έλαβε το λόγο εν ονόματι της πλατφόρμας γυναικών Δυτικής Θράκης, ευχαρίστησε όλους τους φιλοξενούμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσουν να τιμούν τις πρωτοπόρες γυναίκες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ Τζεμίλ Καμπζά, στην ομιλία που πραγματοποίησε στα πλαίσια της εκδήλωσης δήλωσε τα εξής:

«Καλωσορίσατε στην τελετή που διοργανώνει για πρώτη χρονιά η ΠΕΚΕΜ με σκοπό να τιμήσει τις γυναίκες που υπήρξαν πρωτοπόρες για την ιστορία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Η θέση των γυναικών στην κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη. Πιστεύω ότι η θεωρία σύμφωνα με την οποία, πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα υπάρχει οπωσδήποτε μια επιτυχημένη γυναίκα, ισχύει υπό την κοινωνική της έννοια. Πίσω από κάθε επιτυχημένη κοινωνία, υπάρχουν, δηλαδή, επιτυχημένες γυναίκες.

Δεν είναι δυνατό να παραβλέψουμε τη σημασία της τουρκίδας γυναίκας της Δυτικής Θράκης στις επιτυχίες που σημείωσε η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης επί 88 συναπτά έτη.

Βλέποντας ότι, σε αναλογία με το παρελθόν, οι γυναίκες έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά.

Το γεγονός ότι το ποσοστό όσων γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή αυξάνεται συνεχώς παρά τις παντός είδους δυσκολίες και τα προβλήματα καθώς και η αύξηση που σημειώνεται με γρήγορους ρυθμούς στον αριθμό των  γυναικών μας που ολοκληρώνουν την πανεπιστημιακή, λυκειακή και γυμνασιακή τους εκπαίδευση, αποτελεί θετική και ευχάριστη εξέλιξη.

Η ύπαρξη παραδειγμάτων επιτυχημένων γυναικών της κοινωνίας μας, είτε στον εμπορικό, είτε στον εργασιακό, είτε στον πολιτικό τομέα, αποδεικνύεται από την εικόνα που αντικρίζουμε εδώ σήμερα.

Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τις επιτυχίες τις οποίες υπογράψατε, ύστερα πολλές προσπάθειες, στον εμπορικό, εργασιακό και πολιτικό τομέα και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε τις επιτυχίες σας.

Ευχαριστούμε εσάς τις πρωτοπόρες γυναίκες, που αποτελέσατε αιτία να σημειώσει και η ΠΕΚΕΜ μία πρωτιά».

Έπειτα από τον πρόεδρο της ΠΕΚΕΜ, Τζεμίλ Καμπζά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ο οποίος και αναφέρθηκε στη σημασία των γυναικών για την κοινωνία.

Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, στο σύντομο χαιρετισμό που πραγματοποίησε, αναφέρθηκε στις επιτυχημένες εργασίες των γυναικών της μειονότητας της Δυτικής Θράκης ενώ εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί με την προσχώρηση σε αυτές και άλλων γυναικών στο μέλλον.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΚΕΜ σχετικά με την τελετή αναφέρεται ότι: «Στην τελετή απονομής τιμητικών πλακετών, έγινε και μια έκπληξη στη Εσίν Σάρνιτς. Λόγω του ότι στις 28 Ιουλίου 2011 ήταν τα γενέθλιά της, η πρώτη γυναίκα δασκάλα στη Δυτική Θράκη, Σεμπιλέ Μπογιατζή της προσέφερε ένα δώρο για τα γενέθλιά της εν ονόματι των τουρκίδων γυναικών της Δυτικής Θράκης».

Μετά το πέρας της τελετής, το μουσικό γκρουπ «Γκιολγκέ Σακινλερί», πραγματοποίησε συναυλία. Οι παρευρισκόμενοι κεράστηκαν αϊράνι και πιλάφι που ετοίμασε η πλατφόρμα γυναικών.

ΙΔΟΥ ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Εκλεγείσες:


1.    Χουλγιά Εμίν: Πρώτη γυναίκα πρόεδρος συλλόγου (Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης)1993
2.    Εμινέ Ταχσίν: Πρώτη γυναίκα νομαρχιακή σύμβουλος (Ν. Ροδόπης)1994
3.    Ασιμέ Χασάνογλου: Πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλος (Κομοτηνή) 1998
4.    Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν: Υποψήφια περιφέρειας Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας 2006
5.    Σιμπέλ Μουσταφάογλου: Πρώτη γυναίκα αντινομάρχης (Ν. Ροδόπης) 2006
6.    Εσίν Μεχμέτ: Πρώτη γυναίκα κοινοτάρχης (Δήμος Αρριανών-κοινότητα Λυκείου) 2006
7.    Νεσέ Σαλίχογλου: Πρώτη γυναίκα σχολική έφορος (Κόμαρος) 2007
8.    Ιλκμπάλ Αμπιντίν: Πρώτη γυναίκα σχολική έφορος (Κόμαρος) 2007
9.    Σαλιχά Γιουνούς: Πρώτη γυναίκα σχολική έφορος (Κόμαρος) 2007

Γυναίκες πρωτοπόρες στο επάγγελμά τους


1.    Σεμπιλέ Μπογιατζή: Πρώτη γυναίκα δασκάλα (Ν. Ροδόπης) 1964
2.    Φατμά Χαφίζ Χουσείν: Πρώτη γυναίκα μικροέμπορος 1967
3.    Σαμπιχά Αγά: Πρώτη γυναίκα οδοντίατρος 1981
4.    Τζανάν Μουμίνογλου: Πρώτη γυναίκα γιατρός 1982
5.    Ελβάν Μουσταφά: Πρώτη γυναίκα ψυχολόγος 1989
6.    Ιλκνούρ Χαλίλ: Πρώτη γυναίκα ιδιοκτήτρια περιοδικού (Ν. Ροδόπης) 1998
7.    Σαϊμέ Κιρλίντοκμε: Πρώτη γυναίκα ιδιοκτήτρια του πρώτου μειονοτικού λυκείου (Ξάνθη) 1998
8.    Τζαχιντέ Χασεκί: Πρώτη γυναίκα θεολόγος- θρησκευτική λειτουργός (Ν. Ροδόπης) 1998
9.    Σιουκράν Ραίφ: Πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης 1999
10.    Μινέ Μεχμέτ: Πρώτη γυναίκα φαρμακοποιός 1999
11.    Ντιλέκ Χαμπίμπ: Πρώτη γυναίκα δημόσια υπάλληλος (Ν. Ροδόπης) 2001
12.    Αϊλά Χασάν: Πρώτη γυναίκα δημόσια υπάλληλος (Ν. Ροδόπης) 2001
13.    Ναλάν Μουσταφάογλου: Πρώτη γυναίκα δικηγόρος (Ξάνθη) 2002
14.    Ελίφ Ιμπράμ: Πρώτη γυναίκα φυσιοθεραπεύτρια (Κομοτηνή) 2002 (1999)
15.    Αϊνούρ Κιντς: Πρώτη γυναίκα νοσοκόμα (Ξάνθη) 2003
16.    Φατμά Ιμάμ: Πρώτη γυναίκα βοηθός Μουφτή (Ξάνθη) 2007
17.    Σεντέφ Ιμπράμ: Πρώτη υποψήφια διδάκτωρ 2007
18.    Νουράι Αχμέτ: Πρώτη γυναίκα Αρχιτεκτόνισσα-Μηχανικός- διακοσμήτρια 2008
19. Ζεϊνέπ Τεβφίκογλου: Πρώτη γυναίκα κεραμοποιός (Ν. Ροδόπης) 2008
20. Φατμά Μπερίν Οκούρ: Πρώτη γυναίκα υποπρόξενος υπηρετούσα στη Δυτική Θράκη 2011

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz